Győr 750

+3696 505 000

Igénylés

Faültetés Győr minden városrészében

Győr önkormányzata évek óta kiemelte kezeli a környezetvédelem ügyét. A város minden esztendőben jelentős fásítási programot hajt végre, amely Dr. Dézsi Csaba András polgármester kezdeményezésére azzal is bővült, hogy megválasztása óta minden győri újszülött családja kaphat egy fát. A hagyományoknak megfelelően Dr. Dézsi Csaba András polgármester Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Győr-Szol Zrt. vezetőivel közösen ültetett el facsemetéket a Győrkőc Ligetben, ezzel is demonstrálva és megerősítve a városvezetésnek a „Zöld Győr” koncepció és a fásítási program melletti elkötelezettségét.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester még kampányában hirdette meg, hogy minden Győrben született gyermek kap egy fát. Az akció részeként az önkormányzat már 2020-tól lehetőséget kínál arra, hogy a megszületett gyermekek után a szülő vagy a gyermek törvényes képviselője nevesítve kérjen fát, amelyet vagy az igénylők ültetnek el a saját lakókörnyezetükben, vagy a Győr-Szol-ra bízzák a feladatot. (A Győrkőcligetről és a faigénylés lehetőségeiről részletes információk találhatóak a www.gyorkocliget.hu oldalon.)

Az idei (2023.) szezonban a győrkőcligeti fák száma 112 darabbal nő, 57 oszlopos növény a fiú-, 55 gömbfa pedig a leánygyermekeket szimbolizálja.

A Győrkőc ligetbe eddig összesen 377 db fa került, 186 db gömbfa és 191 db oszlopos.

Az idei szezonban összességében (a Győrkőcliget fáival együtt) 457 csemetét és 2779 cserjét ültetnek el a város területén. A fatelepítés az elmúlt évekhez hasonlóan valamennyi városrészt érint.

Az idei faültetéssel együtt Győrben 2020 óta közel 3000 (2949) facsemetét ültetett el a Győr-Szol Zrt. a város közterületein.

Az ültetésre kiválasztott növényfajok között idén is főként a keskeny, szűk utcákban és a légvezetékekkel határolt területeken is ültethető fajok domináltak, például gömbjuhar, oszlopos juhar, nyugati ostorfa, gömbkőris, gömbmeggy, gömbakác.

Újabb csemeték a Győrkőcligetbe

Győr önkormányzata évek óta kiemelte kezeli a környezetvédelem ügyét. A város minden esztendőben jelentős fásítási programot hajt végre, amely Dr. Dézsi Csaba András polgármester kezdeményezésére azzal is bővült, hogy megválasztása óta minden győri újszülött családja kaphat egy fát. A hagyományoknak megfelelően Dr. Dézsi Csaba András polgármester Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának vezetőivel közösen ültetett el facsemetéket a Győrkőc Ligetben, ezzel is demonstrálva és megerősítve a városvezetésnek a „Zöld Győr” koncepció és a fásítási program melletti elkötelezettségét. A Győrkőc Ligetben elültetett csemeték nagy részének beszerzését idén a Busch-Hungária, Magyarország legnagyobb vasöntödéje támogatta.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester még kampányában hirdette meg, hogy minden Győrben született gyermek kap egy fát. Az akció részeként az önkormányzat már 2020-tól lehetőséget kínál arra, hogy a megszületett gyermekek után a szülő vagy a gyermek törvényes képviselője nevesítve kérjen fát, amelyet vagy az igénylők ültetnek el a saját lakókörnyezetükben, vagy a Győr-Szol-ra bízzák a feladatot. (A Győrkőcligetről és a faigénylés lehetőségeiről részletes információk találhatóak a www.gyorkocliget.hu oldalon.)

Az idei szezonban a győrkőcligeti fák száma 78 darabbal nő, 40 oszlopos növény a fiú-, 38 gömbfa pedig a leánygyermekeket szimbolizálja.

A ligetben idén elültetett fák beszerzését a Busch- Hungária szponzorálta. „A Busch-Hungária 15 éve fejleszti Győrben az ország legnagyobb vasöntödéjét, amelyben fémhulladékot olvasztunk be és hasznosítunk újra.” – mondta el az adományozással kapcsolatban Hegymegi Dávid ügyvezető.  „Modern iparvállalatként újra Európa élvonalába emeltük Győr vasöntészetét, és sikeresen újítottuk meg a fémipar több mint 110 éves hagyományát városunkban. Vállalatunk az innováció és a tradíció jegyében összeköti a múlt és a jövő értékeit. Ezért döntöttünk úgy, hogy alapításunk jubileuma alkalmából 65 fa elültetésével támogatjuk Győr zöld környezetének fejlesztését. Örömmel járulunk hozzá a Marcalvárosi kiserdő területének bővítéséhez, mert hiszünk benne, hogy ezáltal is maradandó értéket alkotunk közösségünk számára. Formáljuk együtt a jövőt!”

Az idei szezonban összességében közel 300 csemetét és mintegy 1150 cserjét ültetnek el a város területén. A fatelepítés az elmúlt évekhez hasonlóan valamennyi városrészt érint.

Az idei faültetéssel együtt Győrben 2010 óta több mint 7900 facsemetét ültetett el a Győr-Szol Zrt. a város közterületein.

Az ültetésre kiválasztott növényfajok között idén is főként a keskeny, szűk utcákban és a légvezetékekkel határolt területeken is ültethető fajok domináltak, például gömbjuhar, oszlopos juhar, nyugati ostorfa, gömbkőris, gömbmeggy, gömbakác.

A Győrkőcliget online térképe a napokban fog frissülni, az idén elültett fákkal. 

Győri vasöntöde az európai élvonalban

A Busch-Hungária Magyarország legnagyobb vasöntödéje, Európa fémiparának elismert szereplője. Magas hozzáadott értékű öntvényeket gyártunk a nehézgépjármű-ipar vezető vállalatai számára. Aktuális portfóliónkat tehergépjárművek és mezőgazdasági járművel futóműalkatrészei alkotják.

Vállalatunk 2007-ben csatlakozott a német BPW Csoporthoz, az európai járműipar egyik nagy hagyományokkal rendelkező, meghatározó cégcsoportjához. Az együttműködés jelentős műszaki-technológiai beruházások előtt nyitotta meg az utat, és lehetővé tette számunkra, hogy szorosabbra fűzzük nemzetközi szakmai és üzleti kapcsolatainkat.

15 éve intenzíven fejlesztjük a Rába révén több mint 110 éves hagyományokkal rendelkező öntödénket. A kilencvenes évek ipari szerkezetváltását követő periódusból folyamatos beruházásokkal és a szakmai tudásunk következetes bővítésével tudtunk ismét európai szinten elismert öntödék közé emelkedni.

A Busch-Hungária mára sikeres, modern ipari szereplővé vált. A Rába Ipari Parkban található, közel 40.000 négyzetméteres üzemünkben több mint 300 kollégánk számára biztosítunk stabil, megbízható munkahelyet, szakmai és emberi elismerést, iparági viszonylatban magas bérezést és fejlődési lehetőséget.

Vállalatunk kiemelkedő eredményeket ért el 2021-ben és 2022-ben. Tavaly működésünk eddigi legsikeresebb évét zártuk több mint 43.000 tonna öntvény gyártásával és 66,5 millió euró árbevétellel. Éves termelési volumen tekintetében ez abszolút csúcsot jelent vállalatunk történetében. Működésünk hatékonyságát jelzi, hogy az idei évben két alkalommai újabb rekordot állítottunk fel, és júniusban több mint 5.000 tonna termék előállításával megközelítettük kapacitásaink maximumát.

További beruházásokkal folytatjuk vasöntödénk fejlesztését, a termelés hatékonyságának növelését és egyúttal környezeti hatásának további mérséklését. Elkötelezetten dolgozunk munkatársaink jóllétének, egészségének biztosításáért a munkahelyen és azon kívül is. Aktív tagja vagyunk tágabb közösségünknek, melynek építését, különösen az egészség és a környezet megóvása terén rendszeresen támogatjuk.

Szívesen ültetett közel ezer facsemetét az önkormányzat

Az elmúlt évek hagyományának megfelelően Dr. Dézsi Csaba András polgármester Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának vezetőivel közösen ültetett el facsemetéket, ezzel is demonstrálva és megerősítve a városvezetésnek a Zöld Győr koncepció és a fásítási program melletti elkötelezettségét. Az idei faültetéssel együtt Győrben 2010 óta több mint 7600 facsemetét ültetett el a Győr-Szol Zrt. a város közterületein.

 

Dr. Dézsi Csaba András polgármester még kampányában hirdette meg, hogy minden Győrben született gyermek kap egy fát. Az akció részeként az önkormányzat már 2020-tól lehetőséget kínál arra, hogy a megszületett gyermekek után a szülő vagy a gyermek törvényes képviselője nevesítve kérjen fát, amelyet vagy az igénylők ültetnek el a saját lakókörnyezetükben, vagy a Győr-Szol-ra bízzák a feladatot. A közterületre kerülő növények a Győrkőcligetben növekednek, az első fákat tavaly ültették el. (A Győrkőcligetről és a faigénylés lehetőségeiről részletes információk találhatóak a www.gyorkocliget.hu oldalon.)

 

Az idei szezonban a győrkőcligeti fák száma 73 darabbal nő, 37 oszlopos növény a fiú-, 36 gömbfa pedig a leánygyermekeket szimbolizálja. Magánterületen 12 növény emlékezett az újszülöttek érkezésére.

Az idei szezonban összességében közel 1000 csemetét és mintegy 240 cserjét ültetnek el a város területén. A fatelepítés az elmúlt évekhez hasonlóan valamennyi városrészt érint. Ménfőcsanak 30, Marcalváros I-II. 57, Gyirmót 4, Kismegyer és Szabadhegy 97, Nádorváros 118, a Belváros 95, Bácsa-Sárás 103, Révfalu 34, Adyváros-Jancsifalu 93, Győrszentiván 98, Sziget-Újváros-Pinnyéd 70, Gyárváros-Likócs 74 facsemetével lesz gazdagabb. Ezt egészíti ki a majd’ 240 cserje ültetése.

 

Az ültetésre kiválasztott növényfajok között idén is főként a keskeny, szűk utcákban és a légvezetékekkel határolt területeken is ültethető fajok domináltak, például a gömbkőris, gömbakác, gömbmeggy, oszlopos juhar, oszlopos gyertyán, újdonságként megjelenik a gömb ginkó. Emellett persze a nagyobb terek és parkok zöldterületeire olyan terebélyesebb lombkoronájú parkfák is kerülnek, minta magas és virágos kőris, az ostorfa, a júdásfa, a gesztenye és a különböző juhar fajok.

 

 

A frissen ültetett fák karójára idén is egy szalag kerül „Szívügyünk Győr!” felirattal, így az egész városban jól nyomon követhető lesz, hol találhatóak a frissen ültetett fák.

A szolgáltató továbbra is nagy hangsúlyt helyez a növények jelentette balesetveszély elhárítására. Folyamatosan figyelik az egyedek állapotát, a száraz, sérült lombkoronát karban tartják, ahol szükséges, a beteg, veszélyt jelentő fákat kivágják. A beteg növények azonosítása minden esetben külsős szakértők bevonásával történik. Senkit sem kell emlékeztetni arra, korábban sajnos tragédiák is történtek a városban, amikor elöregedett fák dőltek békés járókelőkre, és autókban tettek kárt a többszöri viharok által kidőlt fák. Egyetlen emberélet rovására sem mehet, hogy ahol szükséges, a balesetveszélyes és elöregedett fákat ki kell vágni! Ahol szükséges fakivágás történik akár közterületen, akár felújításra szoruló járdák mentén, minden esetben megtörténik az állomány pótlása.

 

Előzmények

 

Győr önkormányzata 2014-be jelentette be a faültetési-fapótlási program elindítását, azóta a kezdeményezésnek köszönhetően a kötelező fapótlásokkal együtt több ezer fát ültettek el Győrben a Győr-Szol Zrt. Városüzemeltetési Igazgatóságának munkatársai. A város vezetői szimbolikusan minden évben elindítják egy faültetéssel az éves feladatokat.

A város önkormányzatának kezdeményezésére a Győr-Szol Zrt. 2020-ban több mint 1250 fát és több mint 400 cserjét ületet el a Győrben. Az előző esztendőben 1100 fa és közel 120 cserje került a közterületekre. 2018-ban a Győr-Szol Zrt. 1125 fát, 308 cserjét és 365 évelő növényt ültetett el a városban, két helyszínen pedig a korábban meghirdetett programnak megfelelően újabb kiserdőt alakítottak ki. A 2018-as faültetési kampány szimbolikus indítására a Bakonyi (volt 821-es) úttal párhuzamosan, a Mónus Illés utca és Lajta utca közötti területen került sor. Itt összesen 76 facsemete kapott helyet, 36 perzsafából (Parrotia persica ‘Tűzmadár’) álló új fasort telepítettek, míg a többi növénnyel a már meglévő két fasor hiányait pótolták. Az úttesthez közelebb eső, külső fasor 58 hársfája további 10 oszlopos kislevelű hárssal, a belső kőris fasor 47 egyede pedig 28 magas kőrissel egészült ki. A területen található játszótér mellé is ültettek két hárscsemetét. A marcalvárosihoz hasonló kiserdő alakult ki a Szauter út és Jereváni út csomópontjában összesen 32 fa – 12 oszlopos kislevelű hárs és 20 keskenylevelű kőris – telepítésével. A kiserdő-telepítéseken túl fennmaradó 1017 fából 469 a határozati fakivágások pótlásait szolgálta, 548 pedig lakossági és képviselői kéréseket figyelembe véve került a közterületekre.

 

A 2018-as fatelepítés a korábbi évekhez hasonlóan valamennyi városrészt érintett. Ménfőcsanak 69, Marcalváros I. 55 (a Bakonyi úti 76 darabon felül), Gyirmót 45, Marcalváros II. 53, Kismegyer 25, Nádorváros 130, a Belváros 69, Bácsa-Sárás 133, Révfalu 36, Szabadhegy 115, Adyváros 61 (a Szauter úti 32 darabon felül), Győrszentiván 86, Sziget-Újváros-Pinnyéd:69, Gyárváros-Likócs: 56 facsemetével lett gazdagabb. Ezt egészítette ki a 308 cserje és 365 évelő növény ültetése. Ezen kívül jó néhány egyed került a közparkokba, terekre, illetve a Győr-Szol Zrt. kezelésében lévő temetőkbe.

2017-ben az akció két kiemelt helyszíne a bácsai, úgynevezett „koronás” körforgalom melletti terület, illetve az Aranypart II. volt. Előbbi helyre 50, a holtág mellé pedig 100 csemete került. Lényegében új, „kiserdők” jöttek létre, reagálva a lakossági igényre, amely a nagyobb szabású, egy helyen történő telepítésre vonatkozik. Így a város több területén növekedett a zöldterület, a város tüdejét adó fakapacitás nagysága.

 

2017-ben közel 800 facsemete és több mint 1000 cserje került a közterületekre, valamennyi városrészben gazdagodott a faállomány. Nádorváros-Jancsifalu 80, Bácsa-Sárás 42, a belváros 35, Győrszentiván 70, Ménfőcsanak 91, Marcalváros I. és Marcalváros II. 36, Adyváros 55, Révfalu 18, Szabadhegy-Kismegyer 90, Újváros-Sziget-Pinnyéd 53, Gyárváros-Likócs 48, Gyirmót 10 csemetével lett gazdagabb, s ezen kívül jó néhány egyed kerül a közparkokba, terekre, illetve a Győr-Szol Zrt. kezelésében lévő temetőkbe.

2017-ben egy különleges faátültetési akcióra is sor került Győrben, a Malom-ligetben illetve a Matáv-játszótéren. Különleges, eddig nem alkalmazott eljárással mentettek meg több lombos fát. Négy lombos fa így maradhatott a Malom-ligetben, de olyan helyen növekedhetnek tovább, ahol nem zavarták a rekonstrukciós munkákat illetve a közlekedést. Ugyanezzel az eljárással ugyancsak négy fát ültettek át az Ady-parkban, a Matáv-játszótérként ismert területen. Erre azért volt szükség, mert a vásárcsarnok felújítása ideje alatt ideiglenes piacot alakítottak ki a játszótér helyén.

 

Az átültetésnek ez a fajta módszere Európa-szerte egyedülálló, a német Opitz nevű cég saját fejlesztésű eszközeivel végezte a munkálatokat. A fák gyökérzetét egy körülbelül három méter átmérőjű, nagyjából 1,5 – 1,6 méter mélységbe lenyúló hidraulikus meghajtású gép emelte ki, mintegy „átölelve” a növények alsó részét, s helyezte egy előre kialakított ültetőgödörbe. A gyökérsebeket speciális gyökérnövekedés-serkentő anyaggal kezelték és a fák új helyén speciális rehabilitációs zónát alakítottak ki, ahol megfelelő tápanyagokkal segítik a növény erősödését.

 

A Győr-Szol Zrt. 2010-ben a fapótlási kötelezettségén felül plusz 116 fát ültetett Győr területén, 2011-ben a kivágott 242 egyed helyett 300 fát ültetett el, 2013-ban több mint 500 fa telepítéséről gondoskodott, és az önkormányzat által elfogadott erre vonatkozó koncepció szerint hasonló többletültetések történtek 2014-ben is. 2015-ben a fapótlási kötelezettség keretében 244 darab fa került a közterületekre ezen felül lakossági kérésre, illetve önkormányzati képviselői kezdeményezésre 565 darabot, a hullámtéri pótlás második ütemében pedig 168 darab fát ültetett el a szolgáltató a város területén. Mindezt több mint 200 cserje telepítése egészítette ki. 2016-ban összesen 1106 növényt, 1044 fát és 62 cserjét ültettek el a szakemberek.

A faültetési program a Győrkőcligetben kezdődött

Több mint 1250 facsemetét és 400 cserjét ültetnek el a város területén az idei szezonban. A program a Marcal teniszcentrum melletti üres területen kialakított Babaligetben indult, ahol a Győrben született gyermekek után eddig 112 fát ültettek el.

/Az eredeti írás 2020. november 19-én jelent meg a gyorplusz.hu oldalon. /

Dr. Dézsi Csaba András polgármester hirdette meg tavasszal, hogy a Győrben született gyermekek egy fát kapnak. Az akció részeként az önkormányzat lehetőséget kínált arra, hogy a megszületett gyermekek után vagy az igénylők ültetnek el a saját lakókörnyezetükben egy fát, vagy a Győr-Szolra bízzák a feladatot. A közterületre kerülő növények az úgynevezett Babaligetben növekednek. A Babaliget első fáit az őszi faültetési program jelképes megkezdéseként a polgármester valamint dr. Pergel Elza, Szeles Szabolcs és Radnóti Ákos alpolgármesterek ültették el.

Megígértem, megcsináltuk! – dr. Dézsi Csaba András polgármesterré választása előtt kezdeményezte a születendő gyermekek utáni faültetést, ma pedig már 112 gyermek fája található az újonnan létrehozott Babaligetben.

„A születendő gyermekek a társadalmunk, míg a fák ültetése az egészséges környezet fennmaradása szempontjából fontos. A program szimbolikus jelentése, hogy a Győrben születettek a fa által még erősebb gyökerekkel rendelkezzenek, és ha el is hagyják a várost, kötődésük révén bármikor visszatalálhatnak ide”

– mondta a helyszínen a polgármester. Hozzátette, az új parkban a jelölések segítségével találják meg az érintettek a saját fájukat, neveik az adatvédelmi szabályok miatt nem kerülnek ki.

„A környezetvédelem kiemelt figyelmet kap Győrben, a Környezetvédelmi Bizottság is ezért jött létre. A fásítási program keretében az idén rekordszámú fát ültetünk el, hogy tovább növeljük a város tüdejeként működő zöld területeinket”

– emelte ki Radnóti Ákos környezetvédelemért is felelős alpolgármester. Hozzáfűzte, a megkezdett programok jövőre is folytatódnak, köztük az öntözőrendszerek telepítése, a város virágosítása, a környezetszépítő verseny, és természetesen a fásítás is.

Az idén első alkalommal igényelhettek a hozzátartozók fát a gyermekek születéséhez kapcsolódóan, s a beérkezett kérések nyomán eddig 112 csemete kapott itt helyet, 26-an pedig úgy döntöttek, a saját környezetükben ültetik el az igényelt fákat.

A növények helyét a Győr-Szol Zrt. nyilvántartja, így minden szülő pontosan tudhatja, a liget melyik sorának hányadik fája az övé. A helyszínen az egyes oszlopokat és sorokat állatfigurákat és betűket tartalmazó jelölésekkel valamint számokkal látták el. Az eligazodást a Győr-Szol Zrt. honlapján térkép is segíti majd.

A ligetbe a fiúk után oszlopos juhart, a lányok után pedig gömbjuhart ültettek. A tervek szerint a Babaligetben pihenőszigeteket és kerékpárutat is építenek a későbbiekben.

A város önkormányzatának kezdeményezésére a Győr-Szol Zrt. idén több mint 1250 fát és több mint 400 cserjét ületet el Győrben. A fatelepítés az elmúlt évekhez hasonlóan valamennyi városrészt érint. Ménfőcsanak 132, Marcalváros I. 75, Gyirmót 6, Marcalváros II. 74, Kismegyer 13, Nádorváros 107, a Belváros 42, Bácsa-Sárás 171, Révfalu 56, Szabadhegy- József Attila lakótelep 125, Adyváros-Jancsifalu 169, Győrszentiván 123, Sziget-Újváros-Pinnyéd 63, Gyárváros-Likócs 96 facsemetével lesz gazdagabb. Ezt egészíti ki a majd 400 cserje ültetése.

Forrás: Városháza Sajtó, Győr

Facsemetét kaphatnak a győri újszülöttek

Július elsejétől minden Győrben született gyermek után igényelhető az a facsemete, amelyet a gyermek családja, vagy a Győr-Szol Zrt. ültethet el az őszi fatelepítési szezonban.

Az évente mintegy ezer új facsemete telepítését magában foglaló, nagyszabású faültetési program Dr. Dézsi Csaba András polgármester kezdeményezésére egy új elemmel bővült, amely a zöld szemlélet mellett szimbolikus jelentőséggel is bír.

„Tavaly év végén azért kezdeményeztem, hogy minden Győrben született gyermek után ültethessen egy fát a családja, mert aki gyermeket vállal, az a közös jövőnkért tesz, ahogy aki fát ültet, az is a jövőre gondol” – fogalmazott Dr. Dézsi Csaba András. Elmondta, a gyermekek utáni faültetésnek – a gyakorlati haszna mellett – szimbolikus jelentése is van: Ha a gyermek felnő, és esetleg elkerül a városból – például a tanulmányai miatt –, a gyökerei idekötik, a város visszavárja őt, ahogy az érte ültetett fa is.

A gyermekek után a szülő vagy a gyermek törvényes képviselője igényelheti a fát, amelyet az igénylők ültethetnek el a saját lakókörnyezetükben, de a Győr-Szol Zrt-re is bízhatják ezt a feladatot.

Az igénylőlap letölthető a www.gyorszol.hu weboldalról, de az ügyfélszolgálati irodában is kitölthető, ahol a személyazonosító okmány és a gyermek születési anyakönyvi kivonatának bemutatása mellett lehet leadni az igénylést.

Fa igénylésére a 2020. január 1. után született gyermekek hozzátartozóinak van lehetősége, amelyet a gyermek születését követő kilenc hónapon belül lehet kezdeményezni. A szeptember 30-ig elbírált igényeket a közszolgáltató az őszi faültetési program keretében teljesíti, illetve a magánterületre ültetendő fákat az igénylőknek átadja. A szeptember 30. után jóváhagyott igényeket a következő év őszén teljesítik.

Nyitókép: Pixabay

A jövőben minden győri gyermek kaphat egy fát

A faültetési program keretében 2019-ben több mint 1100 fát és 120 cserjét ültet el a város, amelynek keretében az önkormányzat egyéni választókerületi képviselői a jégpálya mellett ültettek csemetéket. Dr. Dézsi Csaba András kezdeményezi, hogy a jövőben minden megszületett győri gyermek családja igényelhessen egy fát, amit a saját lakókörnyezetükben ültethetnek el.

/Az eredeti írás 2019. november 26-án jelent meg a gyorplusz.hu oldalon/

Az egyéni választókerületi képviselők az idei fásítási program keretében ezúttal a városi jégpálya melletti területen ültettek el több mint harminc facsemetét.

„Az önkormányzat 2014-ben indította útjára nagyszabású faültetési programját, az elmúlt években már mintegy hatezer fát telepítettünk városszerte ” – mondta el Radnóti Ákos alpolgármester.

Kiemelte, az idén is minden városrész részesül a telepítésből, az új fák zöld színű szalagot kapnak „A jövőért ültetjük!” felirattal, így az egész városban jól nyomon követhető lesz, hol találhatóak a frissen ültetett fák. Hozzátette, az automata öntözőrendszereket is azért telepíti a város, hogy a meglévő és az újonnan létrejövő zöld övezetek valóban zöldek maradjanak. „A köztereket százezernél is több virágpalántával díszítettük az év során, és a lakosságnak közel tízezer palántát adományoztunk. Ennek, ahogy a környezetszépítő versenyünknek is az a célja, hogy bevonjuk a győrieket környezetünk szépítésébe.”

„A következő városi közgyűlésen képviselői indítványt nyújtok be, amely arról fog szólni, hogy a megszületett győri gyermekek szülei maguk is igényelhessenek egy fát, amit saját lakókörnyezetükben ültethetnek el, és amelyet a gyermekükkel együtt nevelhetnek, gondozhatnak” – jelentette be a faültetésen Dr. Dézsi Csaba András önkormányzati képviselő.

Hozzátette, ha egy győri gyermek felnő, és úgy hozza az élet, hogy elkerül a városból, a gyökerei idekötik, ezt is jelképezi a születésekor elültetett fa. „Aki fát ültet, az a jövőre gondol, ahogy aki gyermeket vállal, az is tesz a jövőnkért, ezért a kezdeményezés gyakorlati és szimbolikus jelentéssel is bír.” A képviselő emlékeztetett arra, hogy a fa az ember életében nélkülözhetetlen, hiszen a levegőt, a biztonságot, az otthont is jelenti, miközben egészséges, élhető környezetet biztosít.

„Győrben jó érzés egy a kertészeket és kertbarátokat összefogó civil szervezetet vezetni, hiszen látjuk, érezzük, hogy a város elkötelezett a zöld környezet iránt, és több olyan programja is van, amely ezek gyarapításáról szól, miközben ebbe a lakosságot is bevonja” – fogalmazott Nagykutasi Viktor a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesületének elnöke.

Hozzátette, a Győr-Szol Zrt. szaktudása elengedhetetlen ehhez a munkához, amit az új fák ültetése mellett a meglévő faállomány kezelése jelent. Ennek keretében a szolgáltató nagy hangsúlyt helyez a növények jelentette balesetveszély elhárítására. Folyamatosan figyelik az egyedek állapotát, a száraz, sérült lombkoronát karban tartják, ahol szükséges, a beteg, veszélyt jelentő fákat kivágják, illetve elvégzik a fapótlást is.

Az idei fatelepítés az elmúlt évekhez hasonlóan valamennyi városrészt érinti. Ménfőcsanak 79, Marcalváros I. 48, Gyirmót 5, Marcalváros II. 35, Kismegyer 11, Nádorváros 99, a Belváros 126, Bácsa-Sárás 157, Révfalu 74, Szabadhegy 139, Adyváros-Jancsifalu 155, Győrszentiván 142, Sziget-Újváros-Pinnyéd 73, Gyárváros-Likócs 79 facsemetével lesz gazdagabb. A fajok kiválasztásánál szempont volt, hogy azok a keskeny, szűk utcákban és a légvezetékekkel határolt területeken is ültethetők legyenek, mint a gömbkőris, gömbakác, gömbmeggy, oszlopos juhar, oszlopos gyertyán, újdonságként pedig a gömb ginkó. Emellett persze a nagyobb terek és parkok zöldterületeire olyan terebélyesebb lombkoronájú parkfák is kerülnek, mint a magas és virágos kőris, az ostorfa, a júdásfa, a gesztenye és a különböző juhar fajok.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/225LBO1gEQQ?

Szerző: Papp Zsolt
TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Megszakítás