Győr 750

+3696 505 000

Igénylés

A faültetési program a Győrkőcligetben kezdődött

Több mint 1250 facsemetét és 400 cserjét ültetnek el a város területén az idei szezonban. A program a Marcal teniszcentrum melletti üres területen kialakított Babaligetben indult, ahol a Győrben született gyermekek után eddig 112 fát ültettek el.

/Az eredeti írás 2020. november 19-én jelent meg a gyorplusz.hu oldalon. /

Dr. Dézsi Csaba András polgármester hirdette meg tavasszal, hogy a Győrben született gyermekek egy fát kapnak. Az akció részeként az önkormányzat lehetőséget kínált arra, hogy a megszületett gyermekek után vagy az igénylők ültetnek el a saját lakókörnyezetükben egy fát, vagy a Győr-Szolra bízzák a feladatot. A közterületre kerülő növények az úgynevezett Babaligetben növekednek. A Babaliget első fáit az őszi faültetési program jelképes megkezdéseként a polgármester valamint dr. Pergel Elza, Szeles Szabolcs és Radnóti Ákos alpolgármesterek ültették el.

Megígértem, megcsináltuk! – dr. Dézsi Csaba András polgármesterré választása előtt kezdeményezte a születendő gyermekek utáni faültetést, ma pedig már 112 gyermek fája található az újonnan létrehozott Babaligetben.

„A születendő gyermekek a társadalmunk, míg a fák ültetése az egészséges környezet fennmaradása szempontjából fontos. A program szimbolikus jelentése, hogy a Győrben születettek a fa által még erősebb gyökerekkel rendelkezzenek, és ha el is hagyják a várost, kötődésük révén bármikor visszatalálhatnak ide”

– mondta a helyszínen a polgármester. Hozzátette, az új parkban a jelölések segítségével találják meg az érintettek a saját fájukat, neveik az adatvédelmi szabályok miatt nem kerülnek ki.

„A környezetvédelem kiemelt figyelmet kap Győrben, a Környezetvédelmi Bizottság is ezért jött létre. A fásítási program keretében az idén rekordszámú fát ültetünk el, hogy tovább növeljük a város tüdejeként működő zöld területeinket”

– emelte ki Radnóti Ákos környezetvédelemért is felelős alpolgármester. Hozzáfűzte, a megkezdett programok jövőre is folytatódnak, köztük az öntözőrendszerek telepítése, a város virágosítása, a környezetszépítő verseny, és természetesen a fásítás is.

blank

Az idén első alkalommal igényelhettek a hozzátartozók fát a gyermekek születéséhez kapcsolódóan, s a beérkezett kérések nyomán eddig 112 csemete kapott itt helyet, 26-an pedig úgy döntöttek, a saját környezetükben ültetik el az igényelt fákat.

A növények helyét a Győr-Szol Zrt. nyilvántartja, így minden szülő pontosan tudhatja, a liget melyik sorának hányadik fája az övé. A helyszínen az egyes oszlopokat és sorokat állatfigurákat és betűket tartalmazó jelölésekkel valamint számokkal látták el. Az eligazodást a Győr-Szol Zrt. honlapján térkép is segíti majd.

blank

A ligetbe a fiúk után oszlopos juhart, a lányok után pedig gömbjuhart ültettek. A tervek szerint a Babaligetben pihenőszigeteket és kerékpárutat is építenek a későbbiekben.

A város önkormányzatának kezdeményezésére a Győr-Szol Zrt. idén több mint 1250 fát és több mint 400 cserjét ületet el Győrben. A fatelepítés az elmúlt évekhez hasonlóan valamennyi városrészt érint. Ménfőcsanak 132, Marcalváros I. 75, Gyirmót 6, Marcalváros II. 74, Kismegyer 13, Nádorváros 107, a Belváros 42, Bácsa-Sárás 171, Révfalu 56, Szabadhegy- József Attila lakótelep 125, Adyváros-Jancsifalu 169, Győrszentiván 123, Sziget-Újváros-Pinnyéd 63, Gyárváros-Likócs 96 facsemetével lesz gazdagabb. Ezt egészíti ki a majd 400 cserje ültetése.


Forrás: Városháza Sajtó, Győr

Megszakítás